Zpět
Lyžařský kurz 7. ročníků /2018/
08.02.2018
Lyžařský kurz 7. ročníků /2018/
    Na konci měsíce ledna proběhl každoročně pořádaný lyžařský kurz žáků 7. ročníků naší školy. Sněhové podmínky byly docela dobré a na počasí si také stěžovat nemůžeme. Svatý Petr nám přes nízkou oblačnost sice neukázal mnoho sluníčka, ale na druhou stranu neposlal ani mlhy a vítr, ba ani dešťové kapky.

    Vedoucími jednotlivých družstev byly tělocvikářky Petra Kahanová, Karolína Smetanová, Petra Rucká a externí lyžařský instruktor pan Miloš Studnička. První den vedla družstvo běžkařů ještě Lenka Myslivcová a v dalších dnech jim pomáhal Jožin Pokorný. Vedoucím kurzu byl Petr Hlaváček, který kromě organizačních věcí vedl 3 dny 1 družstvo sjezdařů a po zbytek kurzu dohlížel na běžkaře, když se vyměnil s Karolínou Smetanovou.

  Na lyžích se objevilo 55 dětí z celkového počtu 62 v 7. ročníku. Neúčastnilo se 7 žáků. Zuzana Hnyková v době kurzu reprezentovala ve skikrosu Liberecký kraj na Olympiádě mládeže a získala zlatou medaili, další 4 žáci byli nemocní, nebo na lyže nesměli ze zdravotních důvodů a pouze 2 žáci kurz, jak se říká, vynechali. Pouze 3 děti lyžařskou pětidenní výuku nedokončily, protože jim to nemoc nedovolila.   

     Poměrně dost dětí stálo na lyžích úplně poprvé, začátečníků tedy byla skoro polovina z celkového počtu. Zhruba 12 lyžařů jsme již od začátku kurzu mohli považovat za výborné. Se sjezdaři jsme postupně navštívili sjezdové tratě Jablonecka dle jejich zvyšující se obtížnosti. Byli jsme na Severáku, v Zásadě, na Filipovi ve Smržovce a závěrečný den proběhl na nejdelších sjezdových tratích okresu na Tanvaldském Špičáku.

     Běžkaři lyžovali na tratích v okolí Bedřichova. Kromě každodenního tréninku techniky jízdy klasickým způsobem i bruslením, podnikali výlety, aby děti poznaly části Jizerské běžecké magistrály. Běžecké družstvo postupně navštívilo Novou louku, Hřebínek, přehradu Černá Nisa, osadu Kristiánov a Blatný rybník.

      V průběhu lyžařského kurzu jsme se snažili u všech sedmáků zlepšovat techniku i rychlost jízdy. Zároveň jsme je seznamovali s pravidly chování na svazích i na běžeckých tratích. V neposlední řadě bylo naším cílem ukázat dětem zvláštnosti a krásu různých lyžařských terénů v Jizerských horách a tím docílit toho, že lyže budou využívat i v budoucnu.  Tělocvikářům totiž největší radost udělá, potkají-li své bývalé svěřence o prázdninách či o víkendu na svahu či v bílé stopě. Ale to vlastně platí i pro další vyučované sporty.

   V závěru zprávy o našem lyžování chci za sebe i za všechny instruktory poděkovat sedmákům za snahu, kterou při výuce projevili. Na kurzu se nám s vámi líbilo, protože jste dodržovali stanovená lyžařská i společenská pravidla. Výkyvy v chování jste minimalizovali a po napomenutí už chyby neopakovali. Naopak jste prokázali chuť spolupracovat, zlepšovat se a zabojovat se svými počátečními nezdary. Budeme si pamatovat, že vás lyžovalo hodně, že jste si pomáhali navzájem a dokázali se často usmívat a z lyží se radovat. Brzy zapomeneme (no, uvidíme) na boty nechané doma či ve skladu, na dřívější či pozdní příchod k autobusu, na ztracenou a nalezenou permici, na vypadávání z vleku, na lyži dohnanou až v půlce kopce a na batoh zanechaný v půlce výletu, na borce bez rukavic, ale zůstane vzpomínka na dobrou spolupráci a fajnový lyžařský kurz 2018.

      Petr Hlaváček

      


 
- - ©ZŠ Liberecká 26 - -