Zpět
Dívky z naší školy na republikovém finále v plavání
03.02.2016
Dívky z naší školy na republikovém finále v plavání

Na tento významný závod se vítězstvím v okresním i krajském kole probojovalo družstvo starších žákyň ve složení: Lucie Holubcová, Martina Fořtová, Petra Janderová, Andrea Milichovská, Petra Šikolová, Kristýna Grusová a Zuzana Abrahamová. Na konci ledna se tato skupina pod vedením Petra Hlaváčka a Báry Hlaváčkové vydala na malý sportovní výlet do Jindřichova Hradce, kde se závody konaly.

Akce byla dvoudenní, kdy jsme v neděli absolvovali cestu autobusy, ubytovali jsme se v penzionu Měšťan a regenerovali po 5 hodinách sezení v autobuse. Vpodvečer nás čekala malá prohlídka centra Jindřichova Hradce s procházkou v okolí zámku a rybníku Vajgar. Navíc jsme společně stanuli na 15. poledníku východní zeměpisné délky, který je jako zvláštnost označen v dlažbě u kostela a zhlédli laserovou aquashow v pasáži Obchodně - medicínského centra sv. Florián. V programu nechyběla ani návštěva cukrárny a večeře v Kozlovně Měšťan. To vše jsme absolvovali, aby závodnice byly v dobrém psychickém rozpoložení a měly sílu na pondělní závody.

Po snídani jsme přejeli do bazénu, kde po přihlášení a rozplavání bojovalo 11 dívčích a 10 chlapeckých družstev z celé republiky o medaile a poháry. Akce byla perfektně zorganizována, nechyběl slavnostní nástup, hymna AŠSK, slib rozhodčích i závodníků. Celé závody komentoval v bazénu místní moderátor, který představoval jednotlivé plavce, hodnotil výkony a povzbuzoval školy k nejlepším výkonům. Naše dívky plavaly štafetu 6 x 50 m volný způsob, každá pak svou individuální disciplínu a na závěr ještě štafetu 4 x 25 m polohový závod. Výkony všech našich závodnic byly těsně pod hranicí jejich osobních rekordů, což nám v součtu stačilo na celkové 8. místo v rámci ČR. Družstva z plavecky známých měst, jako je například Jihlava, Ostrava, Žatec, Znojmo, byla nad naše síly. Podařilo se nám však porazit Plzeň, Karlovy Vary a Prahu 5.

Celkově se 8. místo zdá být možná průměrným výsledkem, nutno si ovšem uvědomit, že je vybojované v rámci celé České republiky, v Libereckém kraji jsme jasně přeplavali úplně všechny. Navíc mnozí účastníci finále mají u školy bazén a část jejich výuky TV se na plavání zaměřuje. Žákyně jsou pak závodními plavkyněmi, mnohdy i členkami reprezentace. U nás je závodní plavkyní pouze Lucka, částečně Kristýna, ostatní děvčata trénovala plavání dříve, nyní provozují atletiku, basketbal, tanec a lyžování. V těchto souvislostech považujeme účast a umístění v republikovém finále v plavání za výjimečný úspěch naší školy.

A závěrem si neodpustím popsat příjemné zjištění, že po celou dobu akce, započítat musím i přípravy k odjezdu, se všechny dívky chovaly vzorně. Bylo to nejen po stránce sportovní (soustředěnost, rozcvičení, vzájemné povzbuzování a pomoc), ale i po stránce společenské (v autobuse, ve vlaku, na hotelu, v restauraci, při prohlídce města…), čehož důkazem je, že jako vedoucí výpravy jsem se vrátil do Jablonce s výbornou náladou, s pocitem vydařené akce. Chci proto i za sebe všem dívkám ještě jednou sdělit: „Děkuji, byl jsem s vámi spokojen, moc jsem si to užil…“ 

Petr Hlaváček

PS: prohlédněte si fotky: FOTOGALERIE


 
- - ©ZŠ Liberecká 26 - -