Zpět
5. C v Praze
04.11.2021
5. C v Praze

Dva dny s nabitým programem strávili žáci třídy 5. C v Praze.

FOTOGALERIE

O zážitcích a programu napsali T. Janďourek a K. Škodová

Tomáš Janďourek:

Naše třída 5. C strávila krásné dva dny v hlavním městě České republiky, v Praze. Líbila se mi katedrála sv. Víta, Pražský hrad, Karlův most, Zlatá ulička, Staroměstské náměstí, orloj a další památky. Jezdili jsme metrem. Spali jsme v obrovské družině v krásné staré škole. Vařili jsme si sami boloňské špagety, práce byla rozdělena do 4 rodin: Amigos, Novákovi, Labajovi a Leknínovi. Moc jsme si pochutnali. Bylo to moc fajn.

Klára Škodová:

Praha je hlavním městem České republiky, žije tam přes 1 000 000 obyvatel.

Je tam hodně památek a je to jedno z nejhezčích měst.  

Ve čtvrtek 21. 10. 2021 jsme jeli autobusem s celou třídou, teda skoro celou - tři děti chyběly, a to byly Lianka, Lucka a Dan. Jeli jsme do Prahy, užili jsme si to tam bezvadně. Když jsme dojeli na Černý Most autobusem, šli jsme na metro, poté jsme se šli ubytovat do základní školy na Lyčkově náměstí. Je to škola, která byla postavena v roce 1905. Když jsme si odložili velké batohy, tak jsme pokračovali s malým batůžkem, pospíchali jsme na tramvaj. Tramvají číslo 8 jsme se přesunuli směrem k Pražskému hradu, vystoupili jsme na zastávce letohrádek královny Anny, jinak nazývaný Belveder. Prošli jsme královskou zahradou směrem k Pražskému hradu, přešli jsme přes jelení příkop na nádvoří a pokračovali k chrámu sv. Víta. Pak do Vladislavského sálu, do Zlaté uličky. Ze Zlaté uličky jsme se dostali do věže Daliborky a pak zpět na Pražský hrad a Nerudovou ulicí jsme došli k muzeu se strašidly a naproti jsme si pak dali trdelník. 

        Cesta pokračovala na Karlův most a z Karlova mostu jsme se přesunuli na Staroměstské náměstí podívat se na orloj,  který v 16:00 začal odbíjet svůj čas a apoštolové se vydali na cestu, aby se nám ukázali v otevřených dvířkách v celé své kráse. Naše cesta pokračovala do domu U Zlatého prstenu na krásnou besedu o Karlovi IV., která nás zavedla do doby, kdy vznikala Praha. Celá beseda byla velice zajímavá a člověk se skoro doopravdy ocitl v době, která je dávnou minulostí. Potom jsme došli na Václavské náměstí, abychom se zdálky podívali na Národní muzeum, které bylo krásně nasvícené. A protože už byla tma, tak jsme museli jít na metro a vydat se na cestu k našemu nočnímu dobrodružství. Cestou jsme ještě nakoupili v Lidlu potraviny na večeři a nějaké dobroty na snídani. Šli jsme ke škole a do jejich sklepních prostor, kde byla cvičná kuchyňka a tam jsme v rodinách uvařili večeři. Snědli jsme si jí a umyli jsme nádobí.

       Poté jsme si šli pro velké batohy a vystoupali několik pater do družiny,  která byla úplně nahoře. Tam jsme si zabrali místo na spaní a převlékli jsme se do pyžama a šli jsme oslavit moje narozeniny. Povídali jsme si o tom, co se nám nejvíce líbilo a pak jsme šli spát. V pátek ráno jsme vstali a dali jsme si od Filipa bábovku a ještě něco, co jsme si koupili a šli jsme do Zemědělského muzea, které mělo 4 patra a Yan si tam koupil kohouta, kterému říkal, že je to Kokodak. Pak jsme se přesunuli do pizzerie, kde jsme měli objednanou pizzu k obědu a následovala cesta zpět do školy pro batohy. Vyrazili jsme na metro a autobusem zpět do Jablonce nad Nisou.




 
- - ©ZŠ Liberecká 26 - -